Ultimele zile de liniște:)

Am crescut marişori deja, şi începând cu saptămâna 30, pot spune că intrăm pe ultima 100 de metri. Nerăbdarea creşte, burtica şi ea, creşte disconfortul produs de sarcină, activităţile şi mişcările se limitează mult şi parcă zilele până la naştere nu mai trec.

Citeam zilele astea ceva articol despre cum afectează sarcina o căsnicie şi sub influenţa celor citite ma gândeam să vă împărtăşesc şi vouă câteva lucruri din cele ce mă frământă zile astea. Contrar  vorbei din popor conform căreia un copil consolidează o căsnicie, sarcina este o perioadă de mare încercare şi tensiune chiar şi pentru cele mai solide cupluri. Şi ca să fie situaţia şi mai „bună” apariţia pe lume a celui mic va aduce sigur tensiune suplimentară în cuplu. Poate eşti dintre cele optimiste şi spui că nu poate fi chiar aşa rău, dar dacă ne gândim la orele de nesomn, epuizarea fizică şi psihică a mamei şi implicit toate modificările aduse de naştere parcă lucrurile capătă sens. Ce putem face deci, pentru a diminua impactul evenimentelor următoare asupra cuplului?

Păi un prim pas ar fi să profităm din plin de timpul rămas până la naştere şi să petrecem cât mai mult timp împreună cu partenerul. Timpul acesta va fi pentru cuplu ca amintirea unei vacanţe minunate pe care am petrecut-o vara atunci când în toamnă/iarnă munca de la birou devine insuportabilă:)

Lucrurile discutate la rece sunt mult mai de ajutor decât cele puse la punct când situaţia este deja destul de tensionată, motiv pentru care poate ar fi indicat să stai de vorbă cu partenerul tău despre modul în care veţi împărţi rolulrile după naştere. De exemplu, tu te trezeşti să îl hrăneşti pe cel mic, deoarece  alăptezi,  el îi poate  schimba scutecelul, sau tu te trezeşti toată săpămâna deoarece el merge la muncă, dar în weekend se trezeşte el. Şi cum compromisul este arta reuşitei într-o relaţie,  se negociază ce şi cum va face fiecare.

După ce chestiunile administrative au fost puse la punct puteţi visa împreună, discutând despre ceea ce tati vrea să se facă cel mic; întreabă-l pe tati care sunt visele lui legate de viitorul bebe. Va fi foarte interesant să vezi câte din expectanţele tale cu privire la bebe sunt şi ale lui sau din contră. Poate tu îl vezi o fire artistică, care este liberă să se dezvolte liber şi dacă vrea să cânte într-o trupă rock este liber să o facă, dar tatăl vrea să îl facă economist sau avocat, că din asta se câştigă bani;)

Şi cum bărbaţii sunt dornici să fie băgaţi în seamă, acordă-i atenţie. Nu lăsa să trecă o zi fără să îl întrebi cum se simte, să îl admiri şi lauzi, pentru a nu se simţi lăsat pe dinafară din cauza celui mic. Altfel va simţi  faţă de bebe o mică rivalitate, văzând că pierde teren în faţa celui mic. Şi cred că nici ţie nu ţi-ar plăcea să treci pe locul 2, nu?

În speranţa că cele scrise mai sus vă vor fi de folos, vă aştept ca de obicei părerile şi comentariile:)

Categorii : Jurnal de sarcină
Etichete :