Muzica – tovarășa copiilor

Muzica are un efect înălţător la toate vârstele. Nu ştiu cum se face, dar din primele zile de viaţă, omul găseşte alinare şi confort în aceasta. N-a văzut încă lumina şi fătul reacţionează din burtă la sunete muzicale.

Muzica… Deşi nu e linişte, aduce linişte.

Copilul mic se opreşte din plâns, gângureală, din agitaţie. Un cântec de leagăn îl poate salva de o noapte nedormită şi crează o legătură între mamă şi copil. Acesta are un efect relaxant pentru micuţul meloman, diminuează anxietatea şi tensiunea.

Muzica există în viaţa fiecăruia dintre noi, în diverse forme şi în fiecare zi, de când ne naştem. Dragostea pentru muzică dezvoltă dragostea pentru estetic, imaginaţia, creativitatea, capacitatea de exprimare. Determină stări pozitive, alungă agresivitatea.

Ea este pentru copii ca o vrajă. Chiar şi melcii ies din cochiliile lor când aud vocile cristaline ale copiilor: „Melc, melc codobelc…”. Pe drumul de la grădiniţă spre casă, îl auzi fredonând cu pasiune „Vine melcul supărat./ O furnică la pişcat”.

Muzica dezvoltă, nu numai abilităţile muzicale, ci şi cele lingvistice şi emoţionale; dezvoltă limbajul, memoria verbală, conştiinţa de sine, deprinderea noţiunilor matematice, favorizează procesul învăţării, îmbunătăţeşte abilităţile sociale.

Copilul procesează informaţiile mai uşor. Abilităţile artisitice se trezesc şi urmează un proces de dezvoltare. Muzica îndeamnă la autocunoaştere, la automotivare.

Cine poate enumera toate beneficiile pe care muzica le aduce cu sine? Este posibil să vorbeşti despre ce înseamnă cu adevărat muzica? Poţi doar să rămâi mut înaintea ei, lăsând-o să-ţi influenţeze viaţa.

 

 

 

Categorii : Educație
Etichete :