Obezitatea la copii și adolescenți și efectele acesteia asupra lor

Definiţie (dicţionarul de specialitate): Creștere exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză.

Cele mai frecvente cauze ale obezităţii sunt funcţionarea anormală a glandei endocrine sau factorii genetici. Există şanse foarte mari ca un copil sau un adolescent obez să crească şi să devină un adult obez. De asemenea, obezitatea infantilă sporeşte riscul îmbolnăvirii şi are un efect negativ asupra calităţii vieţii. Câteva dintre problemele de sănătate asociate cu obezitatea sunt: diabetul, pancreatita, boli ale ficatului, bulimia, probleme respiratorii, tensiune arterială crescută, probleme ortopedice, probleme cardiovasculare etc…

Copiii obezi obosesc repede, au dureri de spate, de cap şi tulburări de somn.

Datorită aspectului fizic, copiii obezi se izolează social, sunt adesea trişti şi nu au încredere în sine. De asemenea, au şanse mari să aibă rezultate slabe la învăţătură. Cei mai mulţi dintre ei numesc obezitatea ca fiind un handicap fizic.
Consumul în exces a alimentelor bogate în grăsimi, proteine şi carbohidraţi duc la obezitate. Lipsa activităţilor fizice, tot mai frecvente în zilele noastre, este o de asemenea o cauză a obezităţii.

Noua tehnologie şi viaţa modernă au condus la comoditate severă. Confortul a căpătat un alt sens şi are alte efecte asupra organismului.

Un joc pe calculator a devenit mult mai atrăgător decât unul în aer liber.

Părinţii sunt paznicii permanenţi ai copiilor. Activităţile lor trebuie să fie mereu ştiute, iar alimentaţia trebuie sugerată de către părinţi. Poate uneori poate părea mult mai uşor să-i dai copilului bani de buzunar, iar hamburgerii şi cartofii prăjiţi se găsesc peste tot. Timpul prea scurt pe care îl ai la dispoziţie pentru a găti şi lipsa de dispoziţie pentru asemenea activitate sunt scuzele pe care le poţi invoca. Sunt convinsă însă că efectele pe care acestea le poate avea asupra copiilor tăi, te vor vătăma şi pe tine. Cărui părinte i se îmbucură privirea la văzul unui copil în permanenţă retras şi trist, a cărui singură consolare a devenit consumul de prăjituri?

Cantitatea, calitatea mâncării şi activităţile fizice sunt importante.

 

Etichete :