Gălbenelele, plante-minune

Gălbenelele (calendula officinalis) fac parte din familia margaretelor cu flori galbene sau portocalii. Originare din regiunea mediteraneană, gălbenelele se găsesc acum pretutindeni și sunt plante medicinale importante în medicina rurală și asiatică. Uleiul esențial din flori și frunze de gălbenele este foarte popular în aromaterapie. Gălbenelele pot fi folosite și în creme, cataplasme, comprese și loțiuni, sau tincturi și ceaiuri.

Gălbenele au proprietăți medicale deosebite:

Sunt antiinflamatoare – Se folosesc pentru  multe tipuri de inflamații ale pielii, cauzate de infecții sau accidentări. Înțepăturile de albine, dermatite, psoriazis și mușcăturile de insecte, toate răspund pozitiv la acțiunea gălbenelelor.

Sunt astringente – Plantele astringente influențează contractarea sau diminuarea țesuturilor. Prin urmare, opresc sângerarea rănilor. Această abilitate face ca gălbenelele să fie planta preferată în cazul tăieturilor mici de cuțit sau arsurilor. Gălbenelele se folosesc și în cremele pentru față, în special pentru tenul gras.

Sunt antibacteriene – Gălbenelele au un rol important în combaterea bactiilor și se folosește ca antiseptic pentru tăieturile minore. Gălbenelele sunt eficiente împotriva bacteriilor care cauzează infecții gastrointestinale.

Ajută la digestie. Gălbenelele pot ameliora unele probleme ale vezicii biliare, deoarece stimulează eliberarea bilei din vezica biliară, ajutând congestia. Această acțiune susține digestia, bila fiind un laxativ natural.

Menținerea sănătății sistemului reproducător – Gălbenelele au proprietăți estrogenice și pot avea o influență pozitivă asupra ciclului menstrual. Gălbenelele reglează ciclul menstrual și ameliorează durerile menstruale.

Sunt anticancerigene – S-a dovedit că gălbenele pot ucide celulele canceroase din melanom și stimulează limfocitele, globulele albe din sistemul imunitar. Alte studii au dovedit că gălbenelele au un efect toxic asupra cancerului de colon, leucemiei și melanomului.

Beneficiile utilizării cremelor organice pe bază de gălbenele

Crema de gălbenele este folosită pentru tratarea iritațiilor, vânătăilor, arsurilor și rănilor cicatrizate. Gălbenelele îmbunătățesc neovascularizarea în țesuturi și dezvoltarea altor vase capilare, care îmbunătățesc circulația sanguină și ajută la vindecarea rănilor. Grăbesc procesul de regenerare al țesuturilor. Ameliorează durerea și senzația de mâncărime. Gălbenelele sunt recomandate și în cazul degerăturilor.

Tratamentele cu radiații pentru bolnavii de cancer pot cauza răni și dermatită. Crema de gălbenele poate fi folosită pentru tratarea acestor probleme ale pielii.

Crema de gălbenele are proprietăți antiinflamatoare și poate fi folosită pentru durerile musculare, crampe sau entorse. Crema poate fi folosită pentru tratarea hemoroizilor.

De asemenea, gălbenelele sunt folosite în produsele cosmetice pentru bebeluși, copii și femeile însărcinate. Protejează elasticitatea pielii, tratează roșelile, iritațiile. Este ideală pentru zona scutecului.

Categorii : Plante-minune, Sănătate
Etichete :