Lista ingredientelor toxice din produsele de îngrijire corporală

Campania Cosmeticelor Bio a autorizat un test de laborator în 2009, care a demonstrat că 61% din cele 48 de produse de îngrijire testate conțineau cantități mari de ingrediente chimice, care cauzează cancer: formaldehidă și 1,4 – dioxan. Pentru a limita expunerea la ingredientele toxice din produsele de îngrijire, alege întotdeauna produse care au o listă simplă de ingrediente. Limitează expunerea prin utilizarea a doar câtorva produse și evită produsele care au parfumuri tari și coloranți sintetici.

Amidon din aluminiu octenil succinat

Acesta este un ingredient folosit ca agent antiîngroșare și antivâscozitate în crearea fondului de ten, cremelor de față, rujuri, farduri de ochi, anticearcăne, creme de protecție solară și pudre. Este un chimical toxic pentru sistemul nervos și poate fi o neurotoxină de dezvoltare. Compușii din aluminiu pot provoca tulburări respiratorii.

Arsenic

Arsenicul este o impuritate a unor ingrediente folosite în crearea unora dintre produsele de îngrijire. Ingredientele: amidon din aluminiu octenil succinat, ulei din bumbac hidrogenat, polivinil acetat și gliceride din semințe de bumbac hidrogenat pot să conțină arsenic. Arsenicul este cunoscut ca fiind carcinogen care cauzeaza cancer, imunotoxicitate, toxicitatea sistemului organic și tulburări endocrine.

Parfumuri sintetice

Asociația Consumatorilor de Produse Organice spun că parfumurile sintetice, folosite în producerea cosmeticelor, pot să conțină chiar și 200 de ingrediente și nu există posibilitatea de a afla care dintre acestea este folosit la parfumul produsului. Eticheta va denumi ingredientul doar ca parfum. Parfumurile sintetice conțin chimicale care cauzează iritații, înroșirea pielii, amețeli, vărsături, tuse și hiperpigmentare.

Metilparaben

Metilparabenul este folosit ca parfum sau ca ingredient de conservare în produsele de îngrijire. Este toxic pentru organele non-reproducătoare și poate cauza cancer, iritații, neurotoxicitate și difuncții ale sistemului endocrin.

Oxibenzon

Oxibenzon sau benzofenon-3 este un ingredient folosit în produsele de îngrijire ca agent de protecție solară, absorbant de lumină ultravioletă și filtru ultraviolete. Ingredientul poate cauza cancer și toxicitate.

Clorură de stearalkonium

Asociația Consumatorilor de Produse Organice mărturisește că acest ingredient este un chimical care poate cauza reacții alergice. Este folosit în creme și balsamuri de păr și a fost folosit de căre industria de țesături ca balsam de rufe. Este mai ieftin și de aceea se folosește la balsamuri pentru păr, în locul ierburilor și proteinelor.

(articol scris de William Peterman pentru livestrong. com)

Categorii : Cosmetice bio, Sănătate
Etichete :