Chimicalele din scutecele de unică folosință

“Viața gângurește în scutece și se tânguie în pamperși.” (G. Geafir – Strigătul tăcerii)

Privire de ansamblu

Scutecele de unică folosință sunt o necesitate în rândul mămicilor de bebeluși. Sunt convenabile și ușor de aplicat. Deși sunt folosite la scară mare, cele mai multe scutece sintetice, conțin (din păcate) chimicale, precum dioxinele, care pot afecta sănătatea miculuților purtători.

Un studiu publicat în “Archives of Environmental Health” în 1999 (e veche problema) anunță că scutecele sintetice trebuie considerate un factor care poate cauza sau înrăutății astmul și problemele respiratorii. De asemenea, pielea sensibilă și delicată a bebelușilor este predispusă la erupții cutanate și reacții alergice din pricina folosirii scutecelor sintetice.

Dioxinele

Cele mai multe dintre scutecele sintetice de unică folosință sunt înălbite cu clor (lucru extrem de trist; la fel se întâmplă și cu absorbantele pentru femei), rezultând un produs secundar, numit dioxină. Conforma EPA, dioxinele se numără printre cele mai toxice chimicale și sunt pe lista EPA ca și chimicale cu risc carcinogen ridicat.  Expunerea la dioxine poate cauza reacții adverse asupra pielii bebelușului și poate altera funcțiile ficatului, precum și provoca deficiențe ale sistemului imunitar, nervos, endocrin și reproducător.

Poliacrilatul de sodiu

Poliacrilatul de sodiu este un compus chimic extrem de absorbant, folosit în crearea scutecelor sintetice. Este compus din celuloza procesată din diferiți copaci, amestecat cu cristale și poliacrilat. Acest ingredient chimic determină absorbția rapidă a fluidelor și creează un strat în căptușeala scutecelor, care transformă fluidele în gel și previne scurerile. Poliacrilatul de sodiu cauzează iritații ale pielii și probleme respiratorii. Acest chimical a fost înlăturat din cele mai multe absorbante și tampoane pentru a preveni riscul apariției sindromului șocului toxic. Pentru că a fost folosit în producerea scutecelor doar în ultimii 20 de ani, nu există încă informații privind efectele adverse pe termen lung asupra bebelușilor care au folosit scutece cu conținut de poliacrilat de sodiu.

Tributil – staniu (TBT)

Multe dintre scutecele sintetice conțin ingredientul chimic numit tributil – staniu. Conform EPA, acest poluant toxic este extrem de dăunător în contact cu apa, cauzând disrupții hormonale. TBT nu se degradează și rămâne în mediul înconjurător. TBT este, de asemenea, un ingredient folosit la crearea biocidelor care ucid organisme infecțioase. Tributil – staniu poate influența creșterea celulelor adipoase, cauzând obezitate.

Compușii organici volatili (VOCs)

Scutecele sintetice conțin chimicale numite compuși organici volatili. Printre acești compuși se numără etilbenzen, toluen, xilen și dipenten. Conform EPA, chimicalele pot cauza iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap, leziuni ale ficatului, rinichilor și a sistemului nervos central. Unele dintre aceste chimicale cresc riscul apariției cancerului.

Alte chimicale

În producerea scutecelor se folosesc coloranți, parfumuri artificiale, plastic sau petrolatum. Chimicale adezive sunt folosite pentru crearea filelor lipicioase în sistemul de prindere al scutecului, iar coloranții sunt folosiți la modele și siglele mărcilor producătoare. Parfumurile maschează mirosurile neplăcute.

Recomandare

Protejează bebelușii! Folosește pentru ei doar scutece naturale, certificate, bacteriostatice, care nu produc iritații!

 

„În scutece de muguri
crească fiii neamului meu.”
(Girel Barbu – Viața Buzăului)

(Surse: livestrong. com, parenting. com, encyclopedia. com)
Categorii : Bebeluși bio, Sănătate
Etichete :