Alimentația pe durata sarcinii

Cred că fiecare viitoare mămică a auzit cel puțin o dată expresia „mănânci pentru doi acum”. Dar ce presupune mai exact această expresie? Oare înseamnă să mănânci mai mult decât mâncai înainte de sarcină sau că poți mânca orice și oricât? Ei bine, nu la cantitate se referă această expresie, ci mai degrabă, la calitate. Este mai mult un semn de exclamare care te face să conștientizezi că alimentația pe perioada sarcinii, fie ea sănătoasă sau nesănătoasă, nu te mai afectează numai pe tine, ci și pe viitorul tău copil.

Având o alimentație corespunzătoare, te poate ajuta să treci cu bine prin toate cele trei trimestre ale sarcinii, și îi poate oferi bebelușului tău combinația de vitamine, minerale si proteine de care are nevoie pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. Faptul că mănânci ocazional junk food, nu îi poate face rău bebelușului, dar nu este recomandat să mănânci zilnic numai alimente bogate în grăsimi și sărace în nutrienți.

Ce să mănânci

  • Fructe si legume: Atunci când îți planifici mesele principale si gustările, gândește-te să incluzi fructe și legume în alimentație. Fructele și legumele proaspete conțin aminoacizi, minerale, vitamine, fibre și enzime digestive care sprijină buna funcționare a sistemului digestiv. Îți poți face dimineața un smoothie de fructe pentru micul dejun, sau prepară-ți o gustare de după-amiază, umplând o farfurie cu legume colorate peste care să torni sosul tău de salate preferat.
  • Nuci și semințe: Grăsimile sănătoase și proteinele joacă un rol important în buna funcționare a creierului. Consumând grăsimi sănătoase in fiecare zi, îți hrănești corpul cu vitamina E si acizii grași Omega, care pot ajuta creierul bebelușului tău să crească și să se dezvolte în mod sănătos. Presară câteva semințe de cânepă sau alune mărunțite în bolul tău cu cereale de ovăz sau în iaurt, pentru a-ți oferi ție și bebelușului tău un mic dejun sănătos.
  • Proteine „light”: Proteinele contribuie la dezvoltarea masei musculare și te menține puternică pe durata sarcinii, însă nu consuma proteine grase care pot cauza creșteri în greutate nedorite. Rămâi la proteinele mai light (proteinele slabe) care le găsești în alimente precum pieptul de curcan, iaurtul degresat sau carnea de vită.
  • Cereale integrale: Cerealele integrale conțin o mulțime de fibre care ușurează digestia, și haide să recunoaștem, uneori ai nevoie de tot ajutorul posibil, mai ales în timpul sarcinii. Consumând multe fibre, vei avea mai multă energie, iar organismul tău va absorbi mai bine aminoacizii și nutrienții. Încearcă să mănânci numai cereale care au fost procesate minimal, precum ovaz, orez brun sau quinoa.
  • Vitamine prenatale: Asigură-te că iei zilnic vitamine prenatale de calitate. Vorbește cu ginecologul tău sau moașa ta despre vitaminele prenatale, dacă este nevoie să iei astfel de suplimente și ce anume îți recomandă.

Ce să eviți

  • Alimentele procesate: Alimentele procesate conțin zaharuri rafinate, arome artificiale, grăsimi hidrogenate și cantități mari de săruri, care vor provoca organismului senzație de greață, balonare și senzație de oboseală. În plus, consumul excesiv de sare poate accentua retenția de apă în organism și poate crește posibilitatea apariției unor boli precum diabetul gestațional și preeclampsia. De asemenea, evită să mănânci carne procesată care are un conținut ridicat de nitrați, precum crenvurștii sau carnea tocată.
  • Peștele, fructele de mare și carnea crudă: Aproape orice carne de pește conține metil de mercur, care are efecte negative asupra dezvoltării sistemului nervos al bebelușului. Cel mai bine ar fi să eviți să mănânci carne de pește pe durata sarcinii. Dacă chiar dorești să mănânci pește, consumă doar pește cu conținut scăzut de mercur, precum somonul și sardinele și asigură-te că este bine gătit. Carnea crudă și fructele de mare conțin o anumită bacterie, numită Listeria care poate provoca malformații congenitale, pierderea sarcinii sau nașterea unui copil mort. Evită orice fel de sushi crud, fructele de mare și carnea crudă.
  • Brânzeturile moi și lactatele nepasteurizate: Lactatele nepaseurizate conțin bacterii, precum Listeria care poate provoca malformații congenitale, pierderea sarcinii sau nașterea unui copil mort. Evită să mănânci lapte nefiert, brânză brie sau brânza albastră și consumă numai brânzeturi solide, precum parmezanul sau brânza ceddar.
  • Băuturile cafeinizate: Când vine vorba de consumul cafeinei pe perioada sarcinii, părerile sunt împărțite. Unii medici sunt de părere că băuturile cafeinizate pot crește riscul unui avort spontan sau probabilitatea unei greutăți scăzute a copilului la naștere. Alți medici consideră că micile cantități de cafeină nu afectează creșterea sănătoasă a bebelușului, atâta timp cât nu consumi mai mult de 200 mg de cafeina pe zi. Recomandabil ar fi să eviți să consumi băuturi cafeinizate, precum cafeaua sau ceaiul negru și să le înlocuiești cu băuturi fără cafeina, precum ceaiul din plante, sucul de fructe, lapte sau cafeaua decafeinizată.
  • Alcoolul: Ca și în cazul cafeinei, părerile sunt împărție. Unii medici sunt de părere că alcoolul în cantități mici, și anume un pahar de vin roșu sau un pic de șampanie nu afectează sănătatea bebelușului in timpul sarcinii. Însă, multe studii au arătat că alcoolul poate fi nociv pentru fetus, mai ales în stadiile incipiente de dezvoltare, iar consumul excesiv de alcool poate provoca daune ireversibile, inclusiv malformații congenitale, greutate scăzută a copilului la naștere și Sindromul alcoolic fetal (SAF).

Sincronizarea înseamnă totul

De-a lungul sarcinii, grețurile matinale și arsurile la stomac te pot face să te simți foarte nefericită, afectându-ți astfel și obiceiurile alimentare. Din fericire, mesele și gustările mai frecvente pot ține burtica departe de probleme. În loc să mănânci 3 mese mari pe zi, încearcă să mănânci între 6 și 8 mese mici pe zi. Scopul este de a mânca ceva o dată la 4 ore pe tot parcursul zilei.

(surse: www.parenting.com)

Categorii : Alimentație, Mămici bio
Etichete :