Factorul Rh – cum poate afecta sarcina

Ce este factorul Rh?
Așa cum există 4 grupe de sânge diferite, există un factor numit Rh. Factorul Rh este o proteină care poate fi prezentă la suprafața globulelor roșii. Cei mai mulți oameni au factor Rh – adică au Rh pozitiv. Alții nu au factorul Rh – adică au Rh negativ.
Cum primim factorul Rh?
Factorul Rh este moștenit de la părinți. Dacă mama are Rh negativ și tatăl Rh pozitiv, copilul poate moșteni Rh-ul de la oricare dintre părinți. Dacă ambii părinți au Rh negativ, și copilul lor va avea Rh negativ.
Poate factorul Rh să cauzeze probleme în timpul sarcinii?
Factorul Rh poate cauza probleme în cazul în care mama are Rh negativ, iar fătul Rh pozitiv. Fenomenul se numește incompatibilitate de Rh. Aceste probleme nu apar la prima sarcină, ci la sarcinile următoare.
Ce se întâmplă în cazul în care Rh-ul afectează sarcina?
Când sângele mamei cu Rh negativ intră în contact cu sângele cu Rh pozitiv al fătului, determină organismul mamei să creeze anticorpi anti-Rh. Acești anticorpi atacă factorul Rh ca pe o substanță dăunătoare.
Cum are loc anemia cauzată de Rh în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii, femeia și fetusul nu impart sistemul circulator. Cu toate acestea, o cantitate mică din sângele fetusului poate traversa placenta în sistemul circulator al mamei. Acest lucru se poate întâmpla în timpul sarcinii, al travaliului sau nașterii. Se poate întâmpla de asemenea, în cazul în care femeia cu Rh negativ suferă următoarele în timpul sarcinii:
• amniocenteză
• prelevare de probe conionice
• sângerare
• schimbarea manuală a poziției copilului în timpul nașterii
• contuzii la nivelul abdomenului
În perioada primei sarcini ale femeii cu Rh negativ, nu prea pot apărea probleme serioase, datorită faptului că organismul mamei nu a apucat să dezvolte foarte mulți anticorpi. Dacă nu se administrează un tratament preventiv în perioada primei sarcini, la următoarele sarcini, copiii pot avea boli cauzate de Rh.
Poate organismul să dezvolte anticorpi chiar dacă sarcina nu este dusă până la termen?
Anticorpii se pot dezvola chiar după o pierdere a sarcinii, o sarcină extrauterină sau avort indus. Dacă o femeie cu Rh negativ rămâne însărcinată din nou după unul din cazurile enunțate mai sus, nu primește tratament, iar fătul are Rh pozitiv, bebelușul poate suferi boli cauzate de Rh.
Cum poate anemia cauzată de Rh să afecteze fătul în timpul sarcinii?
Un test de sânge poate demonstra dacă organismul dezvoltă sau nu anticorpi și numărul acestora. Dacă ai Rh negativ și sunt șanse ca bebelușul tău să aibă Rh pozitiv, medicul poate solicita efectuarea unui test în primul trimestru și un altul în săptămâna 28.
Poate anemia cauzată de Rh fi prevenită?
Da. Dacă ai Rh negativ, vei primi injecții cu imunoglobulină (Rhlg). Rhlg este creat din sânge donat. Când este administrat unei persoane cu Rh negativ, previne organismul să producă anticorpi care să atace Rh-ul pozitiv. De asemenea, Rhlg poate preveni anemia hemolitică fetală.
Când se administrează injecții Rhlg?
Injecțiile Rhlg se administrează femeilor cu Rh negativ în următoarele situații:
• în săptămâna 28 de sarcină pentru a preveni anemia pe parcursul sarcinii
• la 72 de ore de la nașterea unui copil cu Rh pozitiv
• după o pierdere a sarcinii, avort sau sarcină extrauterină
• după amniocenteză

GPACOG


Glosar:
Amniocenteză = AMNIO- „membrană amniotică, amniotic”. ◊ gr. amnion „membrana fătului” > fr. amnio-, germ. id., it. id., engl. id. > rom. amnio-. □ ~centeză(v. -centeză), s. f., puncție a cavității amniotice; ~geneză (v. -geneză), s. f., proces de formare și dezvoltare a sacului amniotic; ~grafie (v. -grafie), s. f., radiografie a amniosului, cu o substanță de contrast; ~scopie (v. -scopie), s. f., examen endoscopic al lichidului și al cavității amniotice.
Anticorp = Substanță care se formează în organism spre a neutraliza o infecție.
Sarcină extrauterină = sarcină anormală în care oul fecundat se dezvoltă în afara cavității uterine.
Făt = Produs de concepție din uterul mamiferelor, din momentul când începe a avea mișcări proprii și formele caracteristice speciei și până când se naște; fetus.
Anemie = Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge.
Avort = Întrerupere accidentală sau provocată a sarcinii, înainte ca fătul să fie viabil.
Placentă = 1. (Anat.) Organ musculos și spongios care se formează în perioada de gestație la majoritatea mamiferelor și care face legătura între mamă și embrion, servind la nutriția și respirația acestuia, eliminându-se la naștere; casă, căiță, cămașă, loc. ◊ Placentă previa = placentă (1) anormală, dezvoltată în partea inferioară a uterului. 2. (Bot.) Loc, porțiune din pereții ovarului pe care se fixează ovulele.
Rh = Antigen din globulele roșii și din grupele sangvine corespunzătoare.


Surse: Women’s Health Care Physicians

Etichete :