Erupția dentară la bebeluși

Prima etapă din viața oricărei mămici are suișurile și coborâșurile ei. Însă după depășirea acestei etape, care presupune multe nopți nedormite, multe scutece schimbate și nu în ultimul rând alăptarea, te gândești că de acum înainte lucrurile ar trebui să fie din ce în ce mai ușoare, nu-i așa?

Însă, vrei nu vrei, urmează o perioadă în care bebelușul tău pare să fie din ce în ce mai agitat, tot timpul îl doare ceva sau pur și simplu e nefericit. Bun venit în etapa erupției dentare a bebelușului tău.

Apariția primilor dinți este o perioadă crucială în dezvoltarea bebelușului într-un copil cu un zâmbet frumos, însă nu este întotdeauna și cea mai ușoară.

Ca și părinte, desigur că vei vrea să faci tot posibilul să îi ușurezi disconfortul și să te asiguri că dinții lui sau ei vor crește mari și puternici. Așa că vei vrea să știi tot ce e de știut despre erupția dentară, vei avea avea întrebări despre analgezice și te vei întreba ce poți face să îți vezi copilul zâmbind. Iată câteva dintre cele mai comune întrebări pe care părinții le pun, atunci când vine vorba despre dințișorii bebelușului lor.

La ce vârstă vor apărea primii dinți?

Acest lucru diferă de la un bebeluș la altul. În general, perioada apariției primilor dinți începe din primele 4-7 luni de viață, dar acest interval se poate extinde de la 3 până la 12 luni, depinde de la copil la copil. Așa că nu te alarma dacă această perioadă începe mai repede sau mai târziu pentru copilul tău.

Odată ce primii dințișori își fac apariția, la aproximativ vârsta de 6 luni, este timpul să îi cumperi bebelușului tău o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți. Asigură-te că pasta de dinți este adecvată vârstei copilului tău, deoarece aceasta va conține mai puțin flor decât pastele de dinți obișnuite.

Cum pot să îmi dau seama când începe perioada erupției dentare?

Din nou, modul în care fac față erupției dentare, variază de la copil la copil. La unii bebeluși perioada dentiției va începe în liniște, fără ca tu să observi. La alții, însă va începe cu zgomote și cu plânsete, și atunci îți vei da seama că ceva se întâmplă.

Semnele și simptomele pot să apară și să dispară pe parcursul mai multor zile. Acestea sunt semnele erupției dentare:

 • Plâns frecvent, iritabilitare și comportament agitat (bebeluşul este „mârâit”)
 • Tulburări excesive de somn
 • Obrăjiori roșiatici și/sau febră
 • Salivație abundentă
 • Gingii sau buze umflate
 • Nevoia de a roade obiecte
 • Apetit scăzut sau refuzarea mâncării
 • Nevoia de a trage de urechea care este pe partea în care a început erupția dentară

Aceste semne și simptome sunt des întâlnite la o erupție dentară normală și acestea nu duc la îmbolnăvirea bebelușului tău. Deci, dacă bebelușul tău are febră sau diaree pe o  perioadă mai lungă de timp, atunci va trebui să consulți un medic specialist.

Erupția dentară este dureroasă pentru bebelușul meu?

Nu se știe cu siguranță dacă erupția dentară provoacă durere copilului sau nu, dar indiferent cum ai privi-o, erupția dentară este o experiență nemaiîntâlnită pentru bebelușul tău. Senzațiile  pe care le simte în gurița lui/ei sunt în totalitate noi și cel mai probabil derutante. Și cum multe mame și tați știu că, acest lucru este o rețetă pentru un copil foarte iritat.

În ce ordine vor apărea dințișorii bebelușului meu?

Iată ordinea în care te poți aștepta ca dințișorii bebelușului tău să apară, însă ține minte că fiecare copil este unic. La fel cum la unii ar putea începe erupția dinților mai repede sau mai târziu,  la fel este și în cazul ordinii în care vor erupe. Nu este nicio problemă dacă dinții nu apar în ordinea amintită mai jos, însă dacă se întâmplă acest lucru, cel mai bine ar fi să consulți un dentist, deoarece anumite boli pot preveni erupția dinților. Vizitele regulate la dentist vor fi capabile să detecteze orice problemă.

Ordinea de apariție a dinților este următoarea:

 1. incisivii centrali inferiori (cei doi dinți de jos), aproximativ la vârsta de 6 – 10 luni;
 2. incisivii centrali superiori (cei doi dinți de sus), aproximativ la vârsta de 8 -13 luni;
 3. incisivii laterali superiori (următorii dinți de lângă incisivii centrali), aproximativ la vârsta de 9-13 luni;
 4. incisivii laterali inferiori (următorii dinți de lângă incisivii centrali), aproximativ la vârsta de 10-16 luni;
 5. primii molari superiori și inferiori, aproximativ la vârsta de 13-19 luni;
 6. cei 4 canini, aproximativ la vârsta de 16-23 luni;
 7. molarii secundari superiori și inferiori, aproximativ la vârsta de 23-33 luni.

Când încep să cadă dinții de lapte?

Dinții de lapte nu vor începe să cadă mai devreme de 5-6 ani, așa că asigură-te că micuțul sau micuța ta va deprinde obiceiul unei bune igiene orale încă de la vârstă fragedă. De asemenea, nu uita, bebelușii și copii învață mai bine printr-un exemplu decât prin cuvinte. De regulă, copiii ceea ce văd asta și fac. Dacă mai ai și alți copii, fă din periatul pe dinți o activitate de familie unde toată lumea învață împreună cum să se spele pe dinți cât mai bine.

Există geluri speciale pentru atenuarea durerilor de dinți la bebeluși?

Gelurile pentru atenuarea durerilor de dinți nu sunt recomandate pentru copiii mici deoarece nu există dovezi sigure care să ateste că ele chiar funcționează și s-ar putea să aibă anumite efecte adverse.

Totuși, dacă alegi să folosești un gel pentru durerile de dinți, asigură-te că nu conține adaos de zahăr. Zahărul este un factor care duce la apariția cariilor, astfel că nu ar fi o idee bună să acoperi dințișorii de lapte ai copilului tău în zahăr.

De asemenea, este foarte important să respecți instrucțiunile de administrare a gelului. Evită să îi administrezi copilului o cantitate mai mare de gel decât cea recomandată. Înghițirea gelului în exces poate avea efecte adverse. Gelurile pentru tratarea ulcerului bucal sau orice alt fel de gel pentru calmarea durerilor în general pentru adulți nu sunt indicate pentru dințișorii copilului tău.

Pot să alăptez dacă bebelușului încep să îi iasă dințișorii?

Ideea de a alăpta pe perioada dentiției copilului pare a fi contraintuitivă. Însă, proprietățile naturale ale laptelui matern sunt concepute îm așa fel încât să ușureze disconfortul resimțit de bebeluș pe perioada erupției dentare. Alăptarea și relația mamă-copil (contactul fizic: îmbrățișările, sărutările, mângâierile, etc) ajută la alinarea durerii în timpul intervențiilor medicale la copii. Majoritatea bebelușilor, instinctiv doresc să fie alăptați mai des pe perioada erupției dentare. Alăptarea, de asemenea, contribuie la alinierea dinților bebelușului în mod corespunzător, prevenind astfel strâmbarea acestora mai târziu.

Ca și mamă, partea dificilă a alăptării pe perioada dentiției este aceea de a face față durerii provocate de un copil care mușcă. Când copilul tău te mușcă, reflexul tău natural va fi de a exclama cu voce tare și de a îndepărta copilul de la sân. Reacția ta îl va surprinde pe copil și îl va face să dea drumul la sfârc. De obicei, sentimentele copilul vor fi rănite, astfel că va începe și să plângă. Termenul se numește întărire negativă și este o tehnică de modelare comportamentală care va descuraja copilul tău să mai muște în timp cel îl / o alăptezi. Unii bebeluși vor fi supărați așa de tare de reacția ta că vor refuza să fie alăptați pentru o perioadă scurtă de timp.

O altă opțiune ar fi să congelezi laptele matern în cubulețe de gheață și să îi dai copilului să sugă pe ele ca și calmant natural pentru dentiție.

 Cum îmi pot ajuta copilul pe perioada erupției dentare?

Din păcate, nu este nicio metodă prin care poți grăbi acest proces, așa că tot ce poți face este să ai răbdare și să găsești modalități prin care să ușurezi această perioadă pentru micuțul sau micuța ta. Acestea sunt câteva din multele modalități prin care poți ameliora disconfortul cauzat de erupția dentară.

Masarea gingiilor cu degetul. Copiilor le place să le fie masate gingiile pe perioada apariției dinților; va calma disconfortul simțit atunci când le ies dinții.  Așa că masează ușor cu degetul (curat, desigur) gingiile bebelușului tău pentru câteva minute o dată.

Mușcarea unui prosop rece. Copiii iubesc să roadă ceva rece atunci când sunt în perioada dentiției, așa că un prosop rece este o metodă sigură și eficientă pentru ameliorarea disconfortului. Pune în frigider un prosop umed și curat și lasă-l să stea timp 15 minute, și apoi lasă copilul să roadă pe el.

Folosește inele sau jucării gingivale pentru dentiție. Există o varietate de inele și jucării gingivale de toate tipurile și formele, create special pentru a masa și ameliora durerile gingivale. Poți improviza o astfel de jucărie gingivală acasă. Pune apă în suzeta copilului tău și răcește-o în frigider.

Alimentele reci. Pentru copiii care deja pot mânca alimente solide, orice fel de aliment rece este ideal pentru perioada dentiției, de la banane reci, struguri sau covrigi până la suc de mere sau iaurt rece.

Biscuiții. Unii copii nu vor să mănânce mâncare rece sau nu le plac obiectele reci, așa că biscuiții sunt ideali pentru calmarea durerilor gingivale. Biscuții din comerț conțin zahăr, așa că cel mai bine ar fi să faci tu biscuiți de casă fără ados de zahăr.

Niciodată nu trebui să îi administrezi copilului tău aspirină. De asemenea, nu îi administra analgezice sau geluri orale care acționează ca și anestezic local. Aceste medicamente sunt contraindicate bebelușilor sub vârsta de 3 luni. Consultă un pediatru sau un dentist înainte de a-i oferi orice fel de analgezic copilului tău.

Ar trebui să merg cu copilul la dentist?

Ideal ar fi ca primul control stomatologic al copilului tău să fie în jurul vârstei de 6-12 luni, și nu mai târziu de 24 luni. Ducându-ți copilul la dentist de la apariția primului dinte poate fi benefic. Copilul se va familiariza cu vizitele de la dentist de la vârstă fragedă, astfel că va vedea aceste vizite ca fiind distractive și normale.

(surse: www.verywell.com)

Etichete :