Pericolele deodorantelor

Ai folosit deodorant azi? În unele cercuri această întrebare ar putea încreți câteva frunți, dar dacă ești îngrijorat de expunerea la toxine, întrebarea aduce cu sine o importanță adițională. Unele cercetări au concluzionat că efectele cumulative ale deodorantului pe care îl folosim zilnic pot fi dăunătoare sănătății și pot crește riscul apariției cancerului. Dovezile sunt însă neconcludente.

Cancerul
Cancerul la sân este în topul grijilor, nu doar datorită faptului că subrațul este în proximitatea țesuturilor mamare, ci și pentru că are în conținut ingrediente estrogenice. Compușii estrogenici au capacitatea de a declanșa unele dintre aceleași efecte precum hormonul estrogen al organismului. Unul din rolurile estrogenului este de a susține dezvoltarea țesuturilor mamare. Prin urmare, un exces poate conduce la dezvoltarea cancerului. Aluminiul este folosit ca antiperspirant a înlătura transpirația, dar este și estrogenic.
Un alt ingredient comun în deodorantele obișnuite, precum și în alte cosmetice de îngrijire personală este parabenul, identificat deseori cu un prefix: metilparaben, propilparaben, butilparaben sau benzilparaben. Acești compuși sunt de asemenea estrogenici și pot acționa ca distrigător de hormoni în organism. Triclosanul este un ingredient antibacterial comun care, atunci când este amestecat cu apă, va forma cloroformul, un posibil carcinogen.
În 2004, un studiu apărut în „Journal of Applied Toxicology” a găsit parabeni în 18 din 20 de tumori mamare; nu au fost examinate nivelurile de parabeni din țesuturile normale pentru a determina dacă o relație cauzală există cu adevărat. În 2006, un studiu publicat în „Eastern Mediterranean Health Journal” a cercetat obiceiurile a 54 de femei cu cancer și 50 de femei sănătoase. Cercetătorii nu au descoperit nicio asociere cu uzul deodorantelor. Un studiu mai amănunțit din 2003 apărut în „European Journal of Cancer” a descoperit că vârsta diagnosticării pentru 437 de supraviețuitori ai cancerului era semnificativ mai mică la femeile care se epilează și ulterior folosesc deodorante, prezumția fiind că porii din piele sunt deschiși după ras, având o expunere mai mare.
Diagnosticul a fost pus chiar mai repede pentru persoanele care au început să aibă aceste obiceiuri mai devreme de 16 ani.

Alergii
Multe dintre ingredientele din deodorante au capacitatea de a cauza iritații ale pielii, care pot porni de la o roșeață simplă și senzația de arsură la o reacție alergică complexă. Aluminiul, parabenii, triclosanul, siliciul, steareth, propilul glicol și talcul sunt posibili alergeni. Adițional, alte ingrediente mai puțin frecvente pot dăuna pielii subrațului în urma aplicării zilnice, precum parfumul, care conform „Environmental Working Group” poate cuprinde un număr mare de substanțe chimice nocive care nu trebuie enumerate în mod explicit în lista ingredientelor („fragrance)”.

Alternative
Azi, multe din companiile producătoare de deodorante încearcă să găsească alternative la acești chimicali. Conservanții precum benzoat de sodiu și sorbat de potasiu pot înlocui parabenii. Uleiul din copacul de ceai are proprietăți antibacteriale similare triclosanului. Agenții pe bază vegetală pot înlocui propilen glicolul. Adițional, există alternative naturale, precum tabletele orale alfalfa și cristalele din săruri (piatra de alăun).

Categorii : Sănătate
Etichete :